2007-10-13

Billig[are] & god mat i Reykjavik

Jag har varit på den märkliga och vackra ön Island i nästan en vecka, kom hem natten mot torsdag. Det var en upplevelse att minnas, men ekonomiskt var det en enda lång plåga. Allt är svindyrt, till och med dyrare än i Norge. Det fanns inte så många alternativ till att äta ute de första dagarna, så allt för mycket pengar gick åt till att käka lunch och middag och att fika ute.

Men en av de sista dagarna gick vi till ett vegetariskt café, Garðurinn, på Klapparstígur 37, inte långt från Hallgrímskirkja. De serverade vegetariska rätter, soppor, smörgåsar, kaffe, te och fika.
Man kan välja en halv eller hel portion soppa eller varmrätt beroende på plånbok och hur hungrig man är. Eller helt enkelt en halv soppa och en halv varmrätt för ungefär 115 SEK vilket måste ses som ganska billigt i Reykjavik. Priserna sträckte sig alltså från 45 SEK för en halv portion soppa till 170 SEK för en hel portion varmrätt och en hel portion soppa. Som sagt, dyrt för mig, men billigt för att vara i Reykjavik.

Jag beställde en halv portion vardera av dagens soppa och dagens varmrätt, mangosoppa och nötlimpa.
Mangosoppan hade lite sting, kanske innehöll den cayenne, och smakade mest morot med en diskret smak av mango. Huvudrätten var underbar; istället för köttfärslimpa hade man hackat nötter, mest hasselnötter gissar jag, och blandat med hackade morötter och lök och bakat i ugn. Till det serverades ris och en grönsallad med ruccola och en dressing med mycket spiskummin. Det var hur gott som helst!

Jag tog med deras lunchmeny hem för inspiration. Så jag skriver av den här, för inspiration för andra och rekommenderar alla som åker till Reykjavik, vegetarian eller ej, att söka upp Kaffihúsið Garðurinn på Klapparstígur 37!

Nut loaf / Mango soup
Chili con tofu / Mixed vegetable soup
Lentil lasagne / Caribbean pepperpot
Eggplant tart / Broccoli soup
Maroccan vegetable casserole / Dahl soup
Vegetable curry / Anglo indian soup

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig blogg du har! Har redan hittat massor av inspiration!

Visst är Gi-mat god mat och den är ju lätt att variera efter ens behov, viktnedgång eller inte.

Island låter spännade, trist bara att det är så rackarns dyrt...

Anonym sa...

Ja hjälp, kan inget om att bygga sidor själv är tacksam för att den fädiga mallen inte är alltför anskrämlig ;-)
Antar att lite tonfisk och varma koppen är ok eftersom du fått så mycket upplevelse för pengarna ;-)