2007-10-14

4-kornsbröd med ingefära & aprikos



Jag bakade idag, för första gången på länge. Jag provade att använda ingefärsvatten (jag rev ingefära och lät det dra över natten i en liter vatten, för att sen sila det) till degspad, men det smakade inget särskilt av det. De blev dock riktigt goda!


1.
1,5 dl 4-kornskross (Saltå Kvarn)
0,25 dl kruskakli
0,25 dl vetegroddar
en nypa salt
4 dl vatten

Koka ihop allt till en gröt, ca 10 minuter, och ställ sedan åt sidan.

2.
2 pkt torrjäst
6 dl vatten (varav 4 dl silat ingefärsvatten och 2 dl vanligt)
1 rågad tsk honung
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl siktat dinkelmjöl

Blanda torrjästen med mjölet i en bunke. Värm degspadet till ca 45 grader, dvs lite varmare än om du använder vanligt jäst och häll över i bunken. Blanda till en jämn smet.

3.
¾ dl krossat linfrö
4 torkade aprikoser, klippta i strimlor
6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl rågsikt
1 dl vetemjöl

Rör ihop och tillsätt eventuellt mer mjöl, tills det blir en jämn och smidig deg.
Häll ut på mjölat bankbordet och arbeta ihop. Sätt tillbaka i bunken och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i 20 minuter.



4.
Häll ut degen på bakbordet och arbeta försiktigt ihop den och sätt tillbaka den i bunken. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.




5.
Arbeta ihop degen en sista gång och forma bullar/frallor av den. För mig blev det i alla fall 18-20 stycken. Jäs på plåten ca 10 minuter. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg. Ta ut en och skär i tu för att vara säker på att de inte är degiga inuti.


Inga kommentarer: