2007-12-30

Jag brukar inte avge nyårslöften. Men ett nytt år är i alla fall en nystart, och det måste man ju göra något vettigt av.

* Jag ska bli flitigare med mina "dagens", där jag inte bara ska skriva vad jag har ätit, utan hur mycket/lite jag har tränat och min vikt/fettprocent. Det är inte för att jag tror att ni bryr er om ett hekto hit eller dit, men det tvingar mig att skärpa till mig.

* Jag ska dessutom börja om att veckoplanera min mat, dels för plånbokens skull men också för att ha koll på vad jag får i mig.

* Jag ska använda mig mer av mina underbara kokböcker. Till att börja med ska min mat planeras utifrån Maten som stärker ditt immunförsvar av Kirsten Hartvig.

* Sen finns det väl mer abstrakta, men viktiga, saker att ta itu med under året.. Som att komma på vad jag vill plugga till, hitta nått att sysselsätta / försörja mig på tills våren när jag börjar jobba på Kultur & Fritid som vanligt om allt går väl.

Grova plättar med keso och rivna morötter [2]




6 dl mjölk
3 ägg
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågsikt
0,5 dl vetegroddar
0,5 dl hirsflingor
1,5 msk krossat linfrö
salt

Vispa mjöl, groddar och flingor med salt och 3 dl mjölk till en smidig smet. Vispa ner äggen, ett och ett. Vispa sedan i resten av mjölken och grädda på medelhög värme.

Serverades med grovrivna morötter och Keso Grillad paprika. Personligen gillar jag Fetaost-oliv bättre. Nästa gång ska jag prova Keso Lök, det blir nog bra.

Vid det här laget behöver jag nog inte säga att jag inte kommer överrens med min kamera. Jag har tappat bort instruktionerna (en Konica Minolta Dimage G5300 om någon råkar ha ett ex över) och har väl råkat komma åt någon knapp som har gjort skärpan jättedålig. Och jag har försök allt möjligt, men problemet består (eller ersätts med något problem med fokusen eller ljuset). Vilken TUR att man är ett sånt tekniksnille..

2007-12-28

Rökt ost

När jag var i Ryssland tidigare i december köpte jag en rökt ost som jag gillar. Den är väldigt salt, ganska hårt rökt och trådig. Jag brukar äta bara äta den som snacks, men det måste väl finnas någon annan användning för den?



2007-12-27

Julen

Julafton spenderades hos mina föräldrar i Sikfors. Inget särskilt, förutom att hela familjen samlas (om inte exakt samtidigt, så i alla fall på samma ställe), äter god mat och byter nått paket.

Det var lite skiftgång under hela dagen, kan man säga. Mamma jobbade tills på kvällen, syrran kom förbi med sin familj kring lunchtid, innan hon skulle på jobbet. Jag och Joel kom tidigt på förmiddagen och jag fixade med lite mat, mamma hade redan förberett det mesta och pappa hade gjort salla'ten - den berömda sillsalladen. [Recept läggs till inom kort]. Jag hann inte med allt jag hade tänkt laga, men det var nog lika bra. Det fanns mer än tillräckligt med mat..
Tyvärr dåligt med bilder på maten, men jag kompenserar med bilder på familj och djur ;)

* Skinka
* Kallrökt lax
* Romsås
* Ägghalvor
* Sillsallad
* Janssons frestelse
* Quornbullar
* Prinskorv
* Köttbullar
* Grönkålspesto
* Persisk kidneybönsallad
* Grönsakspaté med Tartex
* Paj med röda linser, rödlök och spenat
* Blandade bönor i chili- och persiljamarinad

Grönkålspesto
Jag gjorde peston med rostade solrosfrön istället för valnötter som det skulle ha varit, min sambo är nötallergiker. Bytte även ut parmesanen mot västerbottensost. Pesto på svenska, kan man väl säga.
Resterna av peston blandade jag med stekt aubergine och lök, soltorkade tomater och oliver och serverade till fullkorsspagetti. Mums!

2 dl sköljd och strimlad grönkål
1 dl rostade solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 dl riven västerbottensost
1 dl olivolja

Mixa med stavmixer till en lagom slät pesto. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer olivolja.


Persisk kidneybönsallad

2 dl kidneybönor, kokta
3 st kokta potatisar, tärnade
450 g vitkål, strimlad
3 st kokta ägg, finhackade
2 st saltgurkor, finhackade
1,5 dl majonnäs
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 msk pressad lime
2 krm salt
1 krm peppar

Blanda allt och låt gärna stå och dra ett tag innan servering.


Grönsakspaté med Tartex (från NewbieCooking)

2 morötter
2 stora potatisar
1 dl vita bönor
1 vitlöksklyfta
1,5 dl turkisk yoghurt
2 dl hirsflingor
2 tsk buljong
125 g tartex org/vitlört/oliv
5 msk permasanost
225 g broccoli

Koka morötterna och potatisarna. Mosa tillsammans med bönorna i en matberedare. Tillsätt vitlök, yoghurt, hirsflingor, vatten, salt, Tartex och parmesanost. Blanda allt väl. Fördela hälften av blandningen i en 2 l avlång brödform. Hacka broccolin. Blanda ned potatismjöl om djupfryst broccoli används. Lägg broccolin på blandningen. Täck sedan med resten av smeten och grädda i 175° ca 1,5 tim. Låt patén vila 0,5 tim. innan den stjälps upp. Servera patén varm eller kall.

[Jag glömde hirsflingorna och tillsatte dem senare, när patén varit inne i ugnen ett tag. Kanske därför den blev så kompakt.. Eller för att receptet inte innehöll ägg.]


Lite bilder


Systersonen Linus är lite av en tungviktare
Här med giraff-skallran från mig & Joel


Hemmet är fullt av djur.. Här är en bråkdel.


Rester av julmaten. Quornbullar, grönsakspaté, marinerade bönor

och kidneybönsallad.

2007-12-23

Paj med röda linser, rödlök och spenat

Pajdeg:

2 dl rågsikt
2 dl siktat dinkelmjöl
100 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

Blanda mjöl och smör i en matberedare till en smulig deg. Vispa ihop ägg och vatten i en skål och tillsätt det till degen lite åt gången, med matberedaren på.
Tryck ut degen (eller kavla om du hellre vill det) och lägg i en pajform. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

Nagga sedan skalet och förgrädda tills det ser torrt och fint ur.


Pajfyllning:

Röda linser
Spenat
Rödlök
Squash/zucchini
Vitlök
Lite riven ost
Chilipeppar
Mineralsalt Spicy
Svartpeppar
2 ägg
~ 0,5 dl grädde

Skiva lite squash och lägg på en tallrik. Salta riktigt. Låt stå så, det drar ut den lite bittra smaken.
Koka linserna och tina spenaten. Stek rödlöken lätt. Pressa ut överflödigt vatten från spenaten och släng ner det och finhackad vitlök (jag tog 3 klyftor, ska det va' så ska det) i stekpannan. Tillsätt linserna och krydda med mineralsalt och svartpeppar.

Lägg allt från stekpannan i pajskalet. Skölj av scuashen och torka av. Skär den i halvmånar och lägg ovanpå. Gör en äggstanning som du saltar och pepprar. Häll det över pajen. Strö över lite finhackad chili och riven ost.
In i ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.


2007-12-22

Julstädning av köket

Julstädningen av köket blev mer än städning. Jag köpte en massa plast- och glasburkar på Ö&B för att slippa ha öppna förpackningar. Det känns mycket fräschare. Dock har jag inte hittat några bra etiketter än, så istället har jag post-it-lappar som talar om vad det är och bäst-före-datum.

Skafferi



Dinkelpasta & fullkornsris



Kokböckerna i ordning åtminstone [ignorera hyllorna över o under..]



Kryddhyllan. Småburkarna från IKEA innehåller stark curry, harissa, 7 libanesiska kryddor och Vilda idéer (bl.a. rosépeppar, chili & dragon)

2007-12-19

Vologda & Moskva - maten

Torsdag till måndag har jag varit i Ryssland. Vologda via Moskva. Jag gillar rysk mat, det finns ändå hyfsat mycket jag kan äta (jag är inte brydd om det är köttbuljong i soppan, om jag kan kryssa mellan köttbitarna). Nu var jag ju inte där för maten, men just på den här bloggen är käket det centrala. Det blev tyvärr bara en bild, det kändes lite konstigt att dra fram kameran på restaurangen hur som helts.
Rött är det jag inte åt, men som ändå måste få stå med. Orange är det jag försökte få i mig men inte riktigt lyckades..

Torsdag

Middag: Stekt potatis, lax, surkål, persilja.
[Mycket gott, men svindyrt]


Fredag

Frukost: Yoghurt, bröd med ost el. sylt, mannagrynsgröt, kalla makaroner med stekt kyckling. Bakelse, te/kaffe. [Helt OK, men lite väl mycket och matiga rätter, även om jag gillar en ordentlig frukost.]

Lunch: Krabbsallad, pelmeni med vitkål och svamp, majonäs
[Mycket gott. Så ryskt det blir nästan]

Middag: Krabbsallad, aubergine- och morotssallad m. lök, vitlök och vinägrette, pirog med vitkål. Öl.
[Mat vi köpte med oss på tågresen till Vologda]


Lördag

Frukost: Stekt potatis m. vitlök, vita bönor i sås,
ugnsomelett, ägg- och majonäsgratinerad torsk, fruktsallader, bakelser...
[Helt fantastisk frukostbuffé!]

Mellanmål: Smörgås med rimmad el. gravad vit fisk, bakelse och te

Lunch: Kål- och morotssallad, kycklingsoppa, fläskkött bakat i ugn med ägg, bacon, tomat och ost, curryris.

Middag: Kycklingsallad m. majonäs, lax och stekt potatis, frukt- och bärpaj.


Söndag

Frukost: Samma fantastiska frukostbuffé som lördagen

Lunch: Borsjtj m. rökt korv, stekt potatis, vit fisk bakad i ugn med majonäs, lök, svamp, ägg och ost.

Middag: Fisk stekt i ägg (?), ris och grönsaker.


Måndag

Frukost/lunch: 1 vitkålspirog och krabbsallad

Middag: Stekt forell, potatis, kokta grönsaker
[På flygplatsen. Bland det vidrigaste och dyraste jag ätit!
Mosig, stekt potatis, unken fisk och sönderkokta grönsaker.
Urk och blä. Ät innan flygplatsen, hett tips!]


Krabbsallad och vitkålspirog

2007-12-11

Fairtrade City och lite annat

Jag sitter som ersättare för (v) i kommunens Miljö- och Byggnämnd. Vi ersättare blir kallade till sammanträden på ett rullande schema, och idag var det min tur.

Jag försov mig efter att ha städat 3 dagar och halva nätterna, så jag missade ett föredragande om Mat & Klimat, som handlade om ekologisk och närproducerad mat. Riktigt synd, jag hade sett fram emot det. Men det tangerar lite ett medborgarförslag som kommit in, som handlade om att Piteå borde söka diplomering som Fairtrade City. Nämnden beslutade att föreslå Kommunstyrelsen att ställa sig positiv till förslaget.

Jag är egentligen ingen konsumentmakt-fantast. Det kan verkar aningen cyniskt, men att jag köper eller inte köper Coca Cola eller vad det nu kan handla om gör ingen verklig skillnad. Mitt samvete kanske mår bättre, men det förändrar inte problemet i sig (en kapitalistisk samhällsordning som kräver vinst till vilket pris som helst). Det är en av anledningarna till min inställning. Missförstå mig rätt - jag är inte emot konsumentmakt, jag är bara inte odelat positiv.

Men när stora konsumenter som kommuner och landsting tar konkreta ställningtaganden, som jag hoppas att det här blir, så blir det en helt annan tyngd både ekonomiskt och politiskt.

Och i tider när fler och fler verksamheter inom kommun och landsting läggs ut på dessa förhatliga jävla entreprenader, så är det bra att kommunen i alla fall kräver saker i upphandlingarna. Som kollektivavtal till exempel. Eller att ekologiska / rättvisemärkta produkter ska finnas i kaffeautomater och personalmatsalar.

Jag känner att det snart blir en riktig gall-artikel om privatiseringar och entreprenader, då på blablabloggen där det hör hemma. Håll tillgodo med den här så länge.

2007-12-07

Chokladbollar med frukt och fibrer

~ 3 torkade frukter (fikon, aprikoser, äpple, plommon), klippta i små bitar
lite kokos
2,5 dl fiberhavregryn
1 dl socker
3 msk kakao
50 g smör
1 msk frukjuice

Blanda ihop ingredienserna och rulla till bollar. Rulla bollarna i extra kokos. Klart!

Vi slängde i oss allt, kameran hann aldrig vara med ;)

2007-11-29

Currygryta med fisk och kikärtor

Dagens middag blev "man-tager-vad-man-hafver"-mat. Jag har just betalat månadens räkningar, vilket kommer resultera i en del trixande på utgiftssidan resten av månaden. Helt enkelt kommer det att bli mer av tokiga hopkok från skafferiets och frysens alla vrår..

Det här blev en mycket lyckad chansning. Så nästa gång gör jag den med flit ;)

*gul lök
* aubergine
* zucchini
* fisk (lite lax, sej och torsk)
* gröna wokgrönsaker
* fryst spenat
* tomat
* kikärtor
* stark curry
*olivolja till stekning
* mellangrädde
* salt

Jag hettade upp oljan och fräste sen en rågad tesked stark curry (som jag köpte i Turkiet) några sekunder. Sen stekte jag lök och aubergine i kryddoljan och efter någon minut tillsatte jag fisken och zucchini. När den började bli genomstekt satte jag i wokgrönsakerna, spenaten, tomaten och kikärtorna och tillsatte lite mer curry. Sen hällde jag på grädden och kryddade med ännu mer curry. Till det åt jag fullkornsris.





* Det var MYCKET godare ut än vad bilden ger sken av.

Paj med broccoli, tomat och bönor


2007-11-27

Paj med broccoli och getost


Rökt forell, saffranspotatissallad och avokado


Potatissalladen gjorde jag på kallpotatis från häromdagen, några körsbärstomater, smulad fetaost, lök och en vinägrett med saffran. Jag blandade vinägretten med potatisen och löken och satte i resten just innan servering så att allt inte blev gult.

2007-11-25

Öjeby julmarknad


I helgen är det julmarknad i Öjebyns kyrkby (ett stenkast från våran lägenhet). Förutom mössor, vantar, julpynt och annat vackert hantverk finns även diverse ätbart.

Min borsjtj och dagens nybakat bröd (med bovetegröt, pumpakärnor och morötter i) och en uppsjö av fika bjöds det på i mammas älskade kyrkstuga.

Själv inhandlade jag bara ätbara saker, jag har inte råd att köpa bestående hantverk.. Kanske till nästa jul. Kardemummaskorpor, solroscrisp och rökt forell med senapsröra blev dagens fångst.





Fler bilder

2007-11-23

Fisk i ugn med räkor, kräftstjärtar och spenat

500 g vit fisk
1/2 pkt matlagningsgrädde
1 burk kräftstjärtar
skalade räkor
~5 "bollar" fryst spenat, tinad
1/3 pkt cream cheese, vitlök & örter

Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form och slå på det mesta av grädden. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Blanda under tiden räkor, kräftstjärtar, tinad spenat, osten och resten av grädden. Ta ut fisken ur ugnen och häll på blandningen.



Sätt in i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.












Till det kokade jag de sista potatisarna som svärmor hade med sig sist hon var hit.

Borsjtj och hembakat bröd

Natten (!) mot i förrgår ställde jag mig och bakade bröd. Inte så mycket för att vi var utan bröd, vilket vi i och för sig var, utan mest för att jästen närmat sig "bäst-före".


Jag skrev inte ner något recept, men jag ska försöka komma ihåg hur jag gjorde så här i efterhand. Jag gjorde en gröt på 2 dl vatten och 1 dl vardera av rågkross och fiberhavregryn. Lät den svalna medans jag blandade jästen med degspadet (5 dl vatten och en rågad tesked honung för jäsningen.). Sen blandade jag i en ordentlig näve krossat linfrö och lite mjöl (vetemjöl, rågsikt och dinkelmjöl) tills det blev en väldigt lös deg. Då blandade jag i gröten, två skedar åt gången ungefär. Sen i med mer mjöl (fråga mig inte hur mycket eller vilken sort, jag tog det jag hade) tills det blev en smidig deg. Knådade ihop den och lät den jäsa 20 minuter. Knådade ihop den igen och lät den jäsa ytterligare 20 minuter. Sen gjorde jag frallor av den och lät de jäsa på plåten ungefär 10 minuter innan jag slängde in dem i ugnen.


Nu till rödbetssoppan.

7 st rödbetor
2 st gul lökar
250 g vitkål
2 st lagerblad
3 st grönsaksbuljongtärningar
olja till stekning
2 st morötter
1 kruka persilja
salt och peppar
1,5 l vatten
1 msk vinäger (vilket jag HELT glömde..)




1. Lägg undan en rödbeta till sista momentet av receptet. Skala och skär övriga grönsaker inklusive vitkålen i grova strimlor, gärna med hjälp av matberedare.

2. Fräs alla grönsaker i lite olja i en rymlig gryta tills de får färg.

3. Tillsätt vatten, buljong och kryddor och låt koka upp.

5. Låt soppan koka i minst 30-40 minuter. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, för en mer intensiv röd färg. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Klicka på gräddfil och strö över persilja och severa med hembakat bröd.


Klassiska ryska tillbehör är smetana och piroger (jag återkommer med recept på karelska piroger). Smetana är syrad grädde, vilket kan vara lite svårt att få tag på i Sverige. Ett alternativ kan vara att låta kefir rinna av några timmar i kaffefilter.

2007-11-21

Getostgratinerade aubergineskivor, variant 2

De getostgratinerade aubergineskivorna jag gjorde för nån vecka sedan var så lyckade att jag nu ger mig på att variera dom. En lite snabbare variant eftersom att man inte behöver koka såsen. Inte riktigt lika gott som den förra, men gott i alla fall!

* aubergine
* turkisk yoghurt
* getost
* tomat
* färsk basilika
* lite salt
* ev. italiensk salladskrydda

Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Stek i ugnen medan du hackar tomaterna i ganska små bitar och hackar basilikan. Blanda det med turkisk yoghurt. Hacka ganska mycker (jag tog ca 5-6 cm av en "rulle" getost) och rör ner. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och bre på röran. Gratinera ugnen 10-15 minuter.

Vitlöksdoftande grönsaksfräs med räkor och bovete

* bovete (om du inte tycker om bovete, ta t.ex. bulgur eller ris)

* gröna wokgrönsaker (gärna mycket spenat)
* gul lök
* vitlök
* räkor



Koka 2 dl bovete enligt anvisningar på förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna.

Hacka gullöken och fräs i lite olja. Sätt i wokgrönsakerna och vitlöken och fräs tills det är mjukt. Häll i så mycket bovete du vill ha. Sätt i räkorna och låt dom bli varma.

2007-11-11

Lördagsmiddag

Igår kände jag för att göra en lite finare middag, med förrätt och efterrätt. Även om det var lite halvfabrikat hit och färdiga kakor dit så blev det grymt gott!

Förrätt: Getostgratinerade aubergineskivor

Huvudrätt: Lax med quinoa och grönsaker

Efterrätt: Pepparkakor med mjuk ädelost

Lax med quinoa och grönsaker

* Findus Lax med vitlök och örter

Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen. Hacka under tiden röd paprika, gurka, tomat, purjolök, ärtskidor (sugar snap) och kokt sparris. Blanda med lite kokta adzukibönor. Skölj den kokta quinoan för att få den kall. Blanda ner den i grönsakerna. Gör en dressing av olivolja, citron, salt och lite chili.

















Rester (inte så mycket lax kvar..)

2007-11-10

Getostgratinerade aubergineskivor

















aubergine
gul lök
getost
lätt crème fraiche franska örter
mjölk
salt
peppar

Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Stek i ugnen medan du blandar getost, crème fraiche och lite mjölk. Hacka och stek löken. Rör ner oströran och koka upp. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och häll på ostsåsen. Gratinera i ugnen 10-15 minuter.



Mumma!

2007-10-19

Träningsenergi

Idag riktigt spratt det i hela kroppen av energi, trots min tokiga jobbvecka. Så ikväll var jag på gymmet för första gången på en vecka. SKÖNT! En fredagkväll är det heller inte så mycket folk där, så man kan träna ganska ostört.

Vanligtvis brukar jag värma upp med 10 minuter på löpbandet då jag springer och går i rask takt om vartannat. Jag hade som mål att springa 15 minuter istället för mina vanliga 10 minuter (plus 5 minuter mitt i styrketräningen). Och det gjorde jag.

På 15 minuter sprang jag 2,3 km och förbrännde 156 kcal. Senare, när jag gått igenom halva styrkeprogrammet sprang jag ytterligare 1,5 km på 10 minuter och brände 100 kcal.

Rent styrkemässigt tycker jag att det är sällan jag känner att jag kommer framåt. De senaste gångerna har jag i alla fall kännt att armarna definitivt har blivit starkare. Och tur är väl det, jag har haft världens klenaste armar! :)

Arbetslöshet & tröstshopping

Idag tog min [förlängda] park-säsong slut. Bittert och skönt på samma gång. Jag trivs jävligt bra, men å andra sidan börjar det bli liiite kallt att jobba ute hela dagarna. Men jag är tack och lov in-LAS:ad, så jag får komma tillbaka nästa år igen! Det känns bra. Men heltid kan man tydligen bara drömma om.


Om det då var trots eller på grund av min arbetslöshet vet jag inte, men jag har shoppat loss lite på Ellos. Förutom lite kläder så blev det lite grejer för att höja motivationen ett snäpp med träningen, som en superduper våg som förutom att visa vikten även mäter kroppsfett, vatten och muskelmassa. Det ska bli intressant. Jag har ingen aning om hur det egentligen funkar, jag menar man står väl bara på den? Aja, det får väl visa sig.






Dessutom beställde jag en ny, ordentlig sport-BH.

Tidigare har jag beställt en bordslampa till vårt datarum som faktiskt är bäcksvart nu på hösten, för vi har inte en enda lampa där. Jag är inte så intresserad av inredning, men jag tror att den ska passa med de gula tapeterna och de fem tavlorna med röda ramar på ;-)

För er som är intresserade av inredning på riktigt måste besöka Milda maränger, min bästa kusins blogg om inredning, pyssel och shopping - sånt som jag inte är så bra på :-)

Det här är resten som jag beställde (jag besinnade mig lite, jag är ju som sagt deltidsarbetslös nu)


Myspysig klänning som blir
jättefin med tights och
höga stövlar!


Jättefina linnen både
till träning och
till vardags.



2007-10-17

Morgondagens middag

Laxköttbullar och spagetti med gorgonzolasås
a'la halvfabrikat

* Änglamarks ekologiska fullkornsspagetti
* Findus laxköttbullar
* Knorrs pasta sauce Gorgonzola

Superfusk men väldigt gott och snabbt! Det åker ner i min middagslåda (jag jobbar två jobb hela veckan).

Potatisgulasch med sojakorv

*gul lök
* paprika (röd och grön)
* potatis
* tomater
* sojakorv i slantar
* kummin
* grönsaksbuljong
* lagerblad
* salt o peppar
* olivolja

Hacka löken ganska grovt. Bryn lätt i olja. Tillsätt skalad potatis i bitar och häll på vatten och smula sönder en buljongtärning och sätt i lagerbladen och ganska mycket kummin. Sätt inte för mycket vatten, det ska vara en gryta - inte en soppa. Hacka paprikan grovt och sätt i. Låt koka några minuter och sätt sedan i tomaterna och sojakorvarna. Låt koka tills potatisarna är lite mosiga. Smaka av med salt och kryddor.

Rakt ner i lunchlådan efter tjuvsmakning.. :)

2007-10-14

Dagens

Lunch: Tortellonigratäng med sojabönor och tomater

* Coops tortelloni med pesto
* 2 tomater, grovhackade (och utan den vattniga mitten) * en näve kokta sojabönor
* norrmejerier pastagrädde (ost)

Serverat med sockerärtor och gurka




Middag: Räk- och saffranssås med spagetti
* 1 gul lök
* 1 pkt saffran
* 1 burk lätt creme fraiche
* 1/2 fiskbuljongtärning
* skal och saft från 1 lime
* 400 g räkor
* salt & peppar




Fräs löken i olivolja. Tillsätt creme fraiche, buljong, saffran och lime. Låt puttra ett tag och tillsätt sen räkorna. Värm bara, så räkorna inte blir sega. Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

4-kornsbröd med ingefära & aprikos



Jag bakade idag, för första gången på länge. Jag provade att använda ingefärsvatten (jag rev ingefära och lät det dra över natten i en liter vatten, för att sen sila det) till degspad, men det smakade inget särskilt av det. De blev dock riktigt goda!


1.
1,5 dl 4-kornskross (Saltå Kvarn)
0,25 dl kruskakli
0,25 dl vetegroddar
en nypa salt
4 dl vatten

Koka ihop allt till en gröt, ca 10 minuter, och ställ sedan åt sidan.

2.
2 pkt torrjäst
6 dl vatten (varav 4 dl silat ingefärsvatten och 2 dl vanligt)
1 rågad tsk honung
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl siktat dinkelmjöl

Blanda torrjästen med mjölet i en bunke. Värm degspadet till ca 45 grader, dvs lite varmare än om du använder vanligt jäst och häll över i bunken. Blanda till en jämn smet.

3.
¾ dl krossat linfrö
4 torkade aprikoser, klippta i strimlor
6 dl siktat dinkelmjöl
2 dl rågsikt
1 dl vetemjöl

Rör ihop och tillsätt eventuellt mer mjöl, tills det blir en jämn och smidig deg.
Häll ut på mjölat bankbordet och arbeta ihop. Sätt tillbaka i bunken och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i 20 minuter.



4.
Häll ut degen på bakbordet och arbeta försiktigt ihop den och sätt tillbaka den i bunken. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.




5.
Arbeta ihop degen en sista gång och forma bullar/frallor av den. För mig blev det i alla fall 18-20 stycken. Jäs på plåten ca 10 minuter. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg. Ta ut en och skär i tu för att vara säker på att de inte är degiga inuti.


Kokbok: Vitlök

Vitlök - Linda Doeser
Klyftig kokkonst med gastronomiska godbitar


En mycket liten kokbok, men desto mer inspirerande. Man känner doften bara man tittar på boken. Jag har ännu inte provat något recept rakt av från boken, men Tunisisk vitlöks- och kikärtssoppa eller Rostad vitlök med getost låter riktigt spännande!

Kokbok: "Palt är inte allt eller Så bygger man en pitebo"

"Palt är inte allt eller Så bygger man en pitebo"
Utgiven av Hälsorådet i Piteå Kommun

En ganska unik bok, som jag fick i studentpresent av Piteå Kommun. Som den stolta pitebo jag är, med stort intresse för hälsa och matlagning blir jag alldeles varm i hjärtat. Många invånare har varit involverade i processen, och av de recept som piteborna har bidragit med har Strömbackaskolans elever tillagat och fotograferat.
Årstidens sallader, hälso- och miljötips och kända pitebors favoritrecept. Ronny Erikssons fisksoppa eller Anna-Lotta Larssons kyckling?

Ett samverkansprojekt med syfte att sprida goda recept och inspiration till tallriksmodellen och vardagsmotion.

Kokbok: Alla tiders - Gott ur ugnen

Alla tiders - Gott ur ugnen
Läckert och lättlagat steg för steg

Den här boken var också en julklapp (jag är en bokmal, så jag får alltid böcker av alla de slag). Med enkla steg-för-steg-recept kan man göra efterrätter, kakor & bröd, småkakor, förrätter & snacks, läckra huvudrätter samt vegetariska och veganska rätter och bakverk. En fin och enkel bok, men i ärlighetens namn har jag inte använt den så mycket.

Kokbok: World Food Café

World Food Café – Chris & Carolyn Caldicott
Vegetarisk mat från hela världen


Den här kokboken fick jag av min pojkvän Joel för några jular sedan och den är utan tvekan den finaste julklappen jag fått.
Den innehåller mat från alla världens hörn, förutom Europa som jag saknar. Chris och Carolyn har rest jorden runt och prövat mat och samlat recept. De har en vegetarisk restaurang i Covet Garden i London som heter just World Food Café.
Tabbouleh och Baba ganoush från Mellanöstern, eller vad sägs om Grönsaker från Borneos regnskog, Karibiska grönsaker i en sås av senap, kokos och rom eller Mexikanska västkustpaprikor?

2007-10-13

Billig[are] & god mat i Reykjavik

Jag har varit på den märkliga och vackra ön Island i nästan en vecka, kom hem natten mot torsdag. Det var en upplevelse att minnas, men ekonomiskt var det en enda lång plåga. Allt är svindyrt, till och med dyrare än i Norge. Det fanns inte så många alternativ till att äta ute de första dagarna, så allt för mycket pengar gick åt till att käka lunch och middag och att fika ute.

Men en av de sista dagarna gick vi till ett vegetariskt café, Garðurinn, på Klapparstígur 37, inte långt från Hallgrímskirkja. De serverade vegetariska rätter, soppor, smörgåsar, kaffe, te och fika.
Man kan välja en halv eller hel portion soppa eller varmrätt beroende på plånbok och hur hungrig man är. Eller helt enkelt en halv soppa och en halv varmrätt för ungefär 115 SEK vilket måste ses som ganska billigt i Reykjavik. Priserna sträckte sig alltså från 45 SEK för en halv portion soppa till 170 SEK för en hel portion varmrätt och en hel portion soppa. Som sagt, dyrt för mig, men billigt för att vara i Reykjavik.

Jag beställde en halv portion vardera av dagens soppa och dagens varmrätt, mangosoppa och nötlimpa.
Mangosoppan hade lite sting, kanske innehöll den cayenne, och smakade mest morot med en diskret smak av mango. Huvudrätten var underbar; istället för köttfärslimpa hade man hackat nötter, mest hasselnötter gissar jag, och blandat med hackade morötter och lök och bakat i ugn. Till det serverades ris och en grönsallad med ruccola och en dressing med mycket spiskummin. Det var hur gott som helst!

Jag tog med deras lunchmeny hem för inspiration. Så jag skriver av den här, för inspiration för andra och rekommenderar alla som åker till Reykjavik, vegetarian eller ej, att söka upp Kaffihúsið Garðurinn på Klapparstígur 37!

Nut loaf / Mango soup
Chili con tofu / Mixed vegetable soup
Lentil lasagne / Caribbean pepperpot
Eggplant tart / Broccoli soup
Maroccan vegetable casserole / Dahl soup
Vegetable curry / Anglo indian soup

Vatten, vatten, bara vanligt vatten...

Vatten

H2O – vätedioxid
water – agua – voda – wasser – vesi

Jag dricker alldeles för lite vatten. Jag har många gånger försökt få mig själv att dricka kring 1,5 – 2 liter om dagen för att se om jag mår bättre. Förutom det uppenbara med att man undviker att bli uttorkad så är vatten också utrensande och för ut slaggprodukter ur kroppen. Hyn blir renare och klarare och man blir piggare. Det är tesen som jag ska prova.

Det är inte det att jag dricker läsk eller mjölk istället, utan jag dricker nästan alltid bara vatten eller mineralvatten. Men det blir inte i nog stora mängder. Kanske bara ett glas till varje mål och sen i princip inget mer.


För att få variation på vattnet kan man tillsätta;

· Citron/lime/apelsin (skrubba skalet ordentligt, och skär i skivor och häll i lite extra saft)
· Gurka (skala och skär i skivor)
· Ingefära (skala och skär i skivor. Jag ska prova att riva, låta dra i vattnet och sen sila)

Har någon bra tips på annat man kan smaksätta vattnet med?

2007-09-19

Reklamavbrott


Jag har upptäckt grönsaksjuicer, eller ännu bättre grönsaks- och fruktjuicer i ett. Friggs har ett stort sortiment av juicer, men godast är ändå Exotisk morot som har smak av ingefära. Den är superfräsch! Den mest otippade kombinationen är Röd passion som är en blandning av fyra frukter, tre grönsaker och en ört; päron, rödbeta, äpple, motot, passionsfrukt, lime, gul paprika och pepparmyntsextrakt. Den är också riktigt god!

Onsdag 19/9


Lunch: RESTER; Ingefärswokade grönsaker (aubergine, lök, färsk spenat, paprika, frysta wokgrönsaker) och quinoa, 2 laxböttbullar, 3 sojabullar och 3 skivor stekt halloumi-ost, 1 glad apelsinjuice

Middag: Omelett på två ägg, lätt sojagrädde, lök, gula tomater (Golden Sunrise, som jag själv odlat), färsk spenat, 1/4 rallarhalva med hummus och ost

Mellanmål: 3 plommon, 1/2 rallarhalva med hummus och ost

2007-09-18

Tisdag 18/9 (dagen för protester mot regeringen)

Frukost: 3 skivor stekt halloumiost, 1 kokt ägg, sallad, gurka, hummus, 1 glas Friggs tropiska mangojuice

Lunch: Kryddig lins- och korvgryta

Middag: Grov smörgås med hummus, oliver, sallad och lök. (fusk, var på möte på ett café efter en dag på stan), en kopp te

Mellanmål: 1 ägg, 1 glad apelsinjuice

2007-09-17

Måndag

Frukost: Makrill i tomatsås, 1 stekt ägg, 2 ostrullar, gurka, sallad, tomat, 1 glas ABCDE-vitamin

Mellanmål: 1 päron

Lunch: Lax med vitlök och örter, quinoa med grönsaker

Mellanmål: 1 äpple

Middag: 6 laxköttbullar, stekt aubergine, squash och halloumi-ost, 1 glad apelsinjuice

2007-09-16

Dags att ta sig i kragen..

.. få tummen ur arslet, få arslet ur vagnen och så vidare. Igår stod vågen på min varning-varning-varning-vikt. Så nu är det slut på mikromat, fika och annat som jag av lathet och tidsbrist stoppat i mig när blodsockret dykt.


Jag har gjort en veckomeny med mat med lågt GI mycket grönt. Imorron kommer dessutom några böcker jag beställt, däribland en kokbok som heter Med mer grönt så jag får lite inspiration på tillbehör med grönsaker istället för pasta och ris.
Jag kommer att publicera vad mina veckomenyer, i omgångar.


Lunch: Omelett med 2 ägg, lätt sojagrädde, aubergine, lök, potatis, tomat, mager ost och sallad, oliver och färskpressad äppeljuice.

Middag: Fisktagine med gröna oliver från Marocko som måste ha varit bland det godaste jag ätit!




2007-09-14

Suckulentplantering & tomatplantslakt




Höst och det är dags att få ordning på fönstrena som varit utan blommor sedan spinnutbrottet för en månad sen. Tomatplantorna tog alldeles för stor plats, så jag klippte ner dem och la de omogna tomaterna i fönsterbrädan. Om det bara blir lite soligare (som ni ser på bilden så regnar det här) så blir de kanske mogna nån gång. Några Golden sunrise och några vanliga körsbärstomater.










Vad kan man göra för gott med honung?



Jag fick 0,5 liter honung idag av min snälla kollega. Vanligtvis använder jag bara honung när jag bakar bröd, ställer för socker eller sirap, och då bara ~1 msk. Men nu när jag har fått fin honung (och mycket av den!) vill jag göra något roligare med den. Det blir svårt att t.ex. lyxa till teet med det, när jag ändå aldrig sötar mitt te. Nu ska jag i alla fall prova baka en äppelkaka med honung istället för socker. Återkommer om det blir bra..

Jag behöver lite tips och inspiration! Har någon ett bra recept på honungskakor? Desserter? Eller hur man använder det i mat för att det ska komma till sin rätt.



Uppdatering: Äppelkaka med honung blev SUPERGOTT


Jag smälte smör och blandade i (fiber-)havregryn och några teskedar honung. Det bredde jag över skalade, urkärnade och klyftade Katja-äppelen. 200 grader tills det fick fin färg. Serverades med vaniljvisp (till Joels förtjusning..). Kanel och lite kardemumma satte jag på efteråt, för att först kunna känna smaken av honungen ordentligt.





2007-09-05

Illustration av min relation till choklad..







Men jag har slutat äta godis, så...

2007-09-03

Träningshöst

Jag har efter en sommar av förkylningar - och därför väldigt sporadiska träningspass - äntligen hittat tillbaka till gymmet. Dessutom passade jag på att förnya mitt medlemskap i början av augusti, medan jag fortfarande är anställd av kommunen och får personalrabatt.

Så nu har jag börjat röra på fläsket mer regelbundet, varannan dag är tanken. Vilket inte riktigt håller när jag jobbar 12 timmar båda måndagar och tisdagar, men på ett ungefär i alla fall ;)

Men det är ingen klysha att man mår bra av att träna. Inte bara långsiktigt, utan känslan när man kommer hem. Kroppen är helt utpumpad men huvudet är på topp. Sen sover man som en sten. Wunderbar!

Vilket är vad jag ska göra nu, sova som en sten. Men dessvärre inte på grund av hård träning utan på grund av tråkigt jobb...

2007-08-25

Omodernt och utan överraskningar

Vi orkade inte laga nån mat idag, men pizza var inte riktigt det vi var sugna på. Så vi kollade upp Paltzerians öppettider och meny på internet. Jag blev glatt överraskad när jag såg att de skulle ha färsk pasta. Inte en dag för tidigt att de hittar på något nytt!

Så tro att jag var lite besviken när vi kom dit och de säger "nej, nej, det där är en gammal meny!" Jag vet inte om jag ens ska tro det. Inte en enda gång som jag har varit dit har det funnits pasta eller något annat än paltmenyn (som dessutom bara består av typ häften av vad som fanns tidigare) och en dötråkig a' la carte. Sen är hela stället alldeles grått och ser ut som en nedgången matsal. Jag tog det enda på paltmenyn som jag kan äta, "vegetarisk paltsymfoni med groddar och keso". Som att den någonsin serverats med groddar..

Givetvis kommer det fortfarande dit turister som är nyfikna på vår kära potatisklump, men lite fantasi och matglädje skulle väl för f*n inte skada!

2007-08-17

Pastasås med röda linser

När jag lagar pastasås blir det oftast ett riktigt hopkok av det jag har hemma. Det brukar bli gott, så också denna gång. Inga konstigheter, så det är bara slänga ihop allt. Jag bryr mig aldrig om hur mycket, hur länge eller andra petitesser.


Lök, aubergine, zucchini, röda linser, spenat, färsk vitlök, tomat och sojagrädde. Salt och peppar.


Serveras med fullkornsspagetti och lite ost.





yum-yum

2007-08-11

Milda maränger

Min kusin, Terese, har en jättefin blogg. Särskilt om man är intresserad av inredning!
Milda maränger heter den.

Bildbrist och ohyra

Jag längtar tills jag har en trädgård. Det är inte riktigt hållbart att ha tomat-, paprika-, chili- och aubergineplantor i ett fönster och diverse annat på balkongen. Inte i längden.

Nu har jag i alla fall skördat mina första paprikor och EN körsbärstomat. Snart ska jag plocka den första miniauberginen också. Det blir inte mycket mat av den, men nästa gång hoppas jag att jag har ett växthus så det mesta blir moget samtidigt. Nu står ju två aubergieplantor ute på den alldeles för kalla och solfattiga balkongen.

Jag hade för plan att lägga upp bilder på min aubergineplanta som blommade så fint i ljuslila, men tydligen är inte min mobil kompatibel med Windows Vista. Så det gick inte. Min blogg får fortsätta att vara tråkigt bildfri..

Jag har fått ohyra på mina blommor, igen. På grönsakerna i datarummet och på blommorna i sovrummet kryllar det av spinn. Det är så jävla vidrigt! Om det inte vore för att jag har kämpat hela våren och sommaren med grönsakerna skulle jag slänga ut dom utan att blinka. Men nu är det ju snart moget, så jag får väl låtsas som ingenting och skölja det noga. Äckliga jävla minispindlar..... I köket har jag två växter som jag fick av syrran när jag fyllde år för snart 2 månader sen. Här om dagen såg jag att de hade ullöss. Ser ut som nått sorts urtidsdjur med ull på. Jag kastade den ena och den andra skulle morsan exprimentera med, hon har hört att nässelvatten skulle funka. Får väl se.

2007-07-19

Lägenhet full med grönsaker..

.. har jag snart. I våras planterade jag en jävla massa paprika och tomat och en par tre miniaubergineplantor. Många står ute på den inte så soliga och varma balkongen. Några få har fått bästa solplatsen i fönstret i datarummet.

2007-05-07

Joels 25-årsfest! [Sent omsider]

Den 11 februari fyllde världens underbaraste Joel 25 år, men då hade vi möte i Stockholm med Förbundsstyrelsen. Dessutom hade vi snart varit tillsammans i hela 5 år. Så jag planerade en överraskningsfest till lördagen efter, den 17 februari. Folk kom från Kiruna, Haparanda, Umeå och ända från Stockholm! Det var verkligen hur kul som helst. Men nu är det inte festen i sig jag ska skriva om, utan buffén som jag och en massa hjälpande vänner gjorde. Från den ursprungliga planen skalade jag bort mycket som jag insåg att jag aldrig skulle hinna. Men här kommer i alla fall det jag kan komma ihåg nästan tre månader senare.


Persisk kidneybönsallad (Salade kalam) 4 port

400 g kokta kidneybönor

3 hårdkokta ägg, i små tärningar

3 fasta kokta potatisar, i tärningar

400 g vitkål, i strimlor

2 saltgurkor, i små tärningar

2 dl turkisk yoghurt

0,5 dl lättmajonäs

0,5 dl kesella

1 msk pressad limesaft

2-3 krm salt

1 krm svartpeppar

Skölj bönorna ordentligt och låt dem rinna av. Blanda dem med ägg, potatis, gurka och vitkål. Rör ihop dressingen och vänd försiktigt ner den. Låt vila svalt några timmar innan servering.

Grillad tunisik sallad (Mishouia) 4 ports.

1 aubergine

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk tonfisk

svarta oliver

olivolja

peppar, salt

0,5 tsk spiskummin

Grilla/rosta alla grönsaker i ugnen så de blir lite svarta, då är det lättare att få bort skalet. Mixa allt till en slät röra (lite bitar får gärna vara kvar, annars blir det för rinnigt). Smaksätt med olja, salt, peppar och spiskummin. Garnera med tonfisk och oliver.

Lammfärsbiffar fyllda med Halloumi

1 dl vetegroddar

1 kg lammfärs

1 kruka mynta, hackad

1/2 kruka bladpersilja, hackad

1, 5 gul lök, riven

2 ägg, vispade

1 dl vetemjöl

150 g halloumi

rapsolja till stekning

Häll vatten över vetegroddarna och krama sen ur som mycket vatten som möjligt. Lägg groddarna i en bunke med köttfärs, persilja, mynta, lök, ägg och lite salt. Bearbeta smeten tills den är slät och släpper från sidorna i bunken. Täck över och ställ i kylskåp i 30 min.

Skär osten i bitar, ca 1 x 2 cm. Lägg mjölet i en grund skål. Dela upp fäsen i bitar, ungefär en struken matsked vardera. Forma en bit till en avlång rulle och platta till den i handflatan. Lägg en bit ost mitt i och lägg över en bit köttfärs till, nyp ihop kanterna och rulla till en avlång biff. Gör likadant med resten av färsen.

Värm 2 cm olja i en djup panna. Vänd biffarna i mjöl, skaka av löst mjöl och stek 3.5 minuter, eller tills de fått fin färg och är genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper och servera.

Sallad med bulgur och örter (Tabouleh)

Kokt bulgur

tomater, hackade och utan den vattniga mitten

paprika, olika färger och hackade

ruccola

salladslök, finhackad

gurka, hackad

färsk koriander (eller mynta om man hellre vill ha det)

salt, peppar

vinägrett på olivolja, citron och balsamvinäger

Blanda ihop allt och låt stå och dra någon timme innan servering. Bulgurn blir bättre till sallad om man kokar den dagen innan.


Annat på buffén var mina misslyckade falaflar som fick bli kikärtsbiffar istället, mammas linsbiffar och pitabröd, tomat- och löksallad, tunnbrödrullar med philadelphila vitlök/örter och kallrökt lax, färdigköpt hummus, gröna och svarta oliver, fetaost i marinad, prästost i basilika- och honungsmarinad, chilimarinerad vitlök, färdigköpta vinbladsdolmar och auberginedolmar, Arlas gourmet crème fraiche saffran & tomat (den är vansinnigt god till allt möjligt!) och libanesisk yoghurt med vitlök och mynta.

Så, det tro jag var allt. Det var hur gott som helts, om jag får säga det själv.

Tack alla som kom, det betydder verkligen jättemycket för både Joel och mig.

Grova plättar med keso och rivna morötter

Plättar behöver inte vara gjorda på bara vetemjöl och serverade med söt sylt.

6 dl mjölk (sojamjölk eller havremjölk funkar också jättebra)
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
0,5 dl vetegroddar
0,5 dl Kruska kli
salt
(ev. grovrivna morötter)

Vispa först en slät, tjock smet av mjöl, salt och 3 dl mjölk. Vispa sen ner äggen, ett och ett.
Tillsätt resten av mjölken. Grädda på medelhög värme (3-4).

Servera med grovrivna morötter och keso. Jag brukar ta keso feta/oliv, men det går bra med någon annan smak eller naturell. Det är i alla fall ett jättebra sätt att variera rätten på.

2007-05-06

Foton..

En matblogg är ganska trist utan bilder.

Så fort jag har hittat min digitalkamera blir det ändring på det...

2007-04-11

Kryddig lins- och vegkorvgryta

Den här grytan har jag gjort i lite olika variationer, jag minns varken grundreceptet eller var jag hittade det, men förmodligen i någon av mina välbläddrade kokböcker.
Det här är alltså den senaste versionen..

200 g röda linser
1 gul lök
10 cm zuccini
en näve wokgrönsaker (jag använde Coops Green Wokmix)
400 g krossade tomater
ca 5 veg-korv (gärna kryddiga, typ chorizo)
1/2 paprika
salt
cayennepeppar, svartpeppar och sambal oelek efter smak
olja till stekning

Koka linerna nästan klara, häll av vattnet och ställ åt sidan. Fräs löken i olja och cayenn en minut, släng ner zuccinin och fräs ytterligare några minuter. Släng i tinade wokgrönsaker och korven i ca 2 cm tjocka "slantar" (vissa vegetariska korvar smakar INGENTING. Stek i så fall slantarna innan i smör och grillkrydda, chili eller annat för att få smak på dem). Hacka paprika grovt och släng i.
Sen i med linserna och tomaterna. Verkar grytan för tjock, häll i lite vatten. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka av med mer kryddor och salt.

Servera med grovt bröd.





Jag gillar lite rustika grytor och soppor, så många ingredienser kan man grovhacka. Var inte rädd för att krydda, annars blir hela grytan ganska tam och tråkig.