2007-01-31

Piteås nationalrätt

På önskan av Beth kommer här recept på palt. Det finns väldigt många olika recept, det är svårt att säga vad som är orginal, men här kommer det enklaste.

Pitepalt

10-12 råa potatisar
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk (rimmat eller färskt)

Skala och riv potatisen (låt ev vätska rinna av). Blanda med salt och vetemjöl och arbeta ihop degen. Skär fläsket i tärningar.
Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp, salta (knappt en msk per liter vatten).
Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll.
Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten åkt ner i kasstrullen låt samtliga paltar koka i 45 minuter - 1 timme.

Servera palten tillsammans med smör, lingonsylt och rivna morötter.


-------------------------------------------------------------

Receptet taget från Kokboken "Palt är inte allt" eller "Så bygger man en pitebo" som är utgiven av hälsorådet i Piteå Kommun. Vi fick den i present av kommunen när vi tog studenten från Strömbackaskolan 2003.

-------------------------------------------------------------

En del använder någon näve kornmjöl i degen. Om man som vegetarian vill ha något roligare än bara flatpalt så kan man antingen besöka Paltzerian och äta deras vegetariska paltsymfoni (en rödbetspalt, en morotspalt och en grönsakspalt) eller göra en egen vegetarisk fyllning på t.ex. linser, lök och svamp.


Paltlänkar

Paltakademien
Paltzerian

2 kommentarer:

Mangola sa...

Pitepalt ger mig en liten nostalgitripp. För många år sedan hade jag två kollegor som kom från Piteå. De bjöd mig på riktig hemlagad pitepalt och jag bjöd på kroppkakor.

Mangola sa...

Mangola är jag...http://godmat.webblogg.se